Makanan merupakan elemen penting untuk kelangsungan hidup dan ekonomi sesebuah negara. Oleh hal yang demikian, makanan perlu diuruskan dengan sistematik dan teratur disemua peringkat. Jika tidak, ia akan menyebabkan berlakunya krisis makanan yang akan membantutkan sistem sosial dan ekonomi. Krisis makanan tidak asing lagi dalam dunia pada hari ini. Perkara ini dapat dibuktikan dengan berlakunya krisis makanan global pada tahun 2007-2008 iaitu berlakunya peningkatan harga makanan yang melambung tinggi. Sebagai contoh, ‘Rusuhan Tortilla’ di Mexico yang disebabkan oleh kenaikan harga tortilla iaitu makanan ruji mereka dan ‘Mogok Tempe’ yang dilakukan oleh para peniaga disebabkan peningkatan harga kacang soya. Kini, pada tahun 2020 berlaku krisis kesihatan iaitu pandemik Covid-19 yang telah merencatkan pengeluaran makanan disebabkan oleh perintah berkurung dilaksanakan hampir seluruh dunia. Krisis ini telah membuktikan bahawa sekuriti makanan berada pada tahap yang membimbangkan.
Faktor-faktor
yang mencetuskan krisis terhadap sistem makanan global antaranya ialah pertumbuhan
penduduk. Penduduk dunia diunjurkan akan bertambah kepada 9.7 billion orang
menjelang tahun 2050. Pertumbuhan yang tidak seimbang akan mengakibatkan agihan
makanan tidak dapat berfungsi dengan baik. Selain itu, penggunaan bijirin untuk
kenderaan (biofuel) yang dinamakan E85.
Bahan ini banyak digunakan di Amerika Syarikat. Pada tahun 2007, suku daripada
hasil jagung digunakan untuk menghasilkan etanol (daripada jagung) dan
menyebabkan harga makanan meningkat. Perkara ini memberi impak yang besar
kepada sektor pemakanan kerana Amerika Syarikat merupakan negara penyumbang
kepada pasaran jagung dunia. Hakisan tanah turut mengakibatkan sistem makanan
terganggu. Hakisan tanah merupakan faktor tercetus krisis makanan. Hal ini
dikatakan demikian kerana ia akan mengangkut lapisan tanah yang kaya dengan
nutrien dan humus yang sangat berguna kepada aktiviti pertanian. Faktor yang
melibatkan alam sekitar seperti penipisan akuifer, kecairan glasier dan
gelombang panas akan membantutkan pertumbuhan sektor pertanian seterusnya
menganggu sistem makanan global secara amnya. Dalam pada itu, penurunan tanah
perlandangan yang diakibatkan perkembangan sektor perindustrian dan pembuatan
turut menyebabkan berlaku krisis ini. Kebanyakan negara tidak memfokuskan
sektor pertanian kerana ia tidak memberikan keuntungan yang lumayan. Namun
begitu, sektor ini akan mengakibatkan sektor-sektor lain terkesan akibat
penurun sektor pertanian. Hal ini dikatakan demikian kerana individu memerlukan
untuk sumber makanan yang mencukupi untuk melancarkan proses pengeluaran
sesuatu input dalam negara.
Perancangan pembangunan memerlukan pengetahuan yang jelas dan kesensitiviti terhadap isu-isu berlaku di peringkat domestik dan global. Kini, isu yang penting untuk diselesaikan dengan segera dan sistematik ialah perubahan iklim, penularan pandemik dan krisis keselamatan, kecekapan dan kesinambungan sistem makanan global. Perubahan cuaca global dapat diatasi mempergiatkan aktiviti kajian dan pembangunan (R&D). Aktiviti R&D perlu dilakukan untuk menghasilkan sumber tenaga yang baru seperti solar, biomas, hidro, dan angin. Selain itu, memperluaskan pengangkutan awam secara inklusif untuk semua masyarakat. Hal ini dapat mengurangkan penghasilan karbon dioksida seterusnya memastikan alam sekitar dalam keadaan yang baik. Rancangan pembangunan untuk memastikan penularan pandemik adalah dengan memperkasakan teknologi kesihatan. Hal ini direalisasikan dengan mengukuhkan hubungan antara negara yang maju seperti Jepun, Korea, China dan Amerika Syarikat. Dengan adanya tingkat teknologi yang tinggi, krisis kesihatan dapat dibendung dengan baik dan inkslusif. Ekoran daripada krisis kesihatan mendedahkan sekuriti makanan mempunyai ketahanan yang lemah. Oleh itu, kerajaan perlu memperluaskan penyediaan insentif potongan dan pengecualian cukai yang lebih luas. Perkara ini dapat menggalakkan masyarakat bergiat aktif di dalam sektor pertanian. Selain itu, pembangunan sumber manusia perlu diperkasakan dengan meluas tanpa mengira peringkat usia. Perkara ini dapat dijayakan dengan pendidikan di sekolah, universiti dan tempat kerja. Manusia yang berkemahiran tinggi dan kompeten dapat menyesuaikan sistem mengikut situasi semasa dan akan datang. Maka, negara mempunyai ketahanan dan kecekapan dalam menghadapi krisis makanan.
Kesimpulannya,
perubahan iklim dan pandemik merupakan ancaman kepada krisis keselamatan
makanan dan sistem makanan global. Hal ini dikatakan demikian kerana kedua-dua
ancaman akan mengurangkan pengeluaran makanan global. Oleh itu, perancangan
yang inklusif dan sistematik perlu dilaksanakan supaya krisis makanan,
perubahan iklim dan krisis kesihatan dapat dibendung.
Ulasan
Catat Ulasan